Zahărul ascuns din alimente. Mierea versus zahăr

Știm cu toții din acele campanii agresive de la tv și radio că excesul de zahăr dăunează. Buuun.Luăm sfatul ca atare și eliminăm din alimentație dulciurile,băuturile carbogazoase,adaosul de zahăr din ceai,cafea etc.
    Și gata,problemă rezolvată! 
    Total eronat,intenția este foarte bună,însă din nou industria alimentară are grijă să nu ne lipsească acest drog din alimente uzuale,ascuns sub diverse denumiri.
1.in sosul tomat(aproximatix 15g/100g).
Mai bine verifică eticheta sau prepara-l acasă. 2.dressing-urile pentru salate(oricum aceste sosuri preparate si super procesate le-aș desființa definitiv dacă aș putea).
Mai bine prepară dressing-uri pe bază de iaurt,ulei de măsline,muștar,lămâie,ierburi aromatice etc.
 3.Cereale,batoane de cereale,biscuiți digestivi
4.iaurturi cu fructe 
Mai bine alege iaurtul simplu si păstrează fructele pentru altă gustare sau adauga-le in iaurt.
5.conserve de fasole roșie,sfeclă etc
Mai bine alege să cumperi fasole,linte,năut uscate și evită conservele de orice tip! 6.fructele uscate:prin deshidratare cantitatea de zahăr crește.
Mai bine hidratează-le inainte de consum sau optează mereu pentru fructe proaspete si neaparat din sezon!!!

      Efectele nocive ale zahărului sunt bine cunoscute de majoritatea dintre noi,însă o sa enumăr mai jos câteva din acestea:
     Scade rezistența la boală,produce nervozitate,tulburari digestive,diabet zaharat,cancer și multe altele.
    Ca idee,intrun organism sănătos care nu consumă zahăr rafinat,un leucocit distruge 14 bacterii. Dacă o persoană consumă 12 lingurite de zahăr (echivalentul unei doze de Coca Cola/330 ml)un leucocit distruge doar 5.5 bacterii.Dacă ne forțăm norocul cu o înghețată de fructe(aproximativ 20-25 lingurite de zahăr)un leococit distruge o singură bacterie.     Pe lângă toate aceste efecte negative,zahărul considerat un drog foarte periculos,mai extrage si sărurile minerale din sânge,țesuturi și oase.De aici rezultă carii,hipertensiune arteriala,ulcer duodenal,ficat gras,gută,dermatită,diabet zaharat,cancer.
                       

                  Miere versus zahăr

      Și aici există multiple controverse,însă consumul cu moderație al mierii,poate aduce beneficii organismului!
De ce sa alegem mierea: 

  • Pentru că este un monozaharid care nu sprastimulează pancreasul. Zaharul este dizaharid si stimulează pancreasul si ficatul in exces. 
  • In timp ce mierea este predigerată și scutește de efort stomacul si pancreasul,zahărul trebuie să se supună procesului de digestie.
  •  Mierea este deja rafinată de albină. 

        Atenție la indulcitorii artificiali(ex. Aspartam).De multe ori au fost asociați cu pierderi de memorie,confuzie,dureri de cap!!!
      Rămâne să ne bucurăm de fructele dulci si zemoase pentru a ne satisface pofta de dulce(pepene roșu,piersici coapte,cireșe etc)sau să optăm pentru consumul mierii,curmalelor,smochinelor.

 Atentie la etichetă:zahărul este ascuns sub alte denumiri/surse:

  • Glucoză 
  • Sirop/amidon de porumb
  • Orice suc de fructe
  • Fructoză
  • Orice făină care nu provine din cereale integrale. 


 Referinte:
Steven Masley "Program de 30 de zile pentru o inimă mai puternică"
 Hoover Jerry Lee "Medicina Naturii"
 Dr. Robert Morse "Să trăim sănătos fără toxine"

Comentarii

Postări populare