De ce UNT, de ce grăsimi?

     Eu spun DA grăsimilor,și nu doar eu,ci orice medic,nutriționist,dietetician,sportiv cu capul pe umeri!Da,așa este grăsimile sunt bune si imperios necesare organismului(rezervoare pentru stocarea energiei,asigură captușeala organelor interne,participă la utilizarea vitaminelor solubile in apă,previn pierderile de energie interna,servesc drept mediatori antiinflamatori etc).
   Inainte să intrăm in detalii chimice si să ne luăm cu mainile de cap,să acceptăm pasivi otrăvurile din alimente si dietele care promit minuni (dar imbolnăvirea și slăbirea organismului garantate)că și așa totul a devenit nociv si nu avem ce face(urăsc atitudinea asta cel mai tare)o sa vă dau un exemplu simplu.
   Imi place sa studiez mereu ce e pe raft,cum sunt așezate produsele,de ce,ce conțin,de unde provin,dar mai ales ce aleg oamenii in coș.Azi am făcut același lucru si ce imi văd ochii:o margarină de top,pusă la loc de cinste să iti ia ochii,mintea si banii.Era la un preț nesemnificativ de redus,dar cu toate astea lumea cumpăra de zor,că deh!protejează inima,nu are colesterol,este îmbogățită cu "n"vitamine.Nu cumpăr niciodată margarină,imediat vă explic și de ce,insă chiar am fost curioasă să citesc eticheta.Apoi am citit-o si pe cea a untului.

1.Faza tare este că am inceput sa ne ferim si noi de tot ce are "E" (dar aici e alt subiect,căci sunt și "E-uri"bune) și uite cum au găsit ei soluția unui marketing mincinos si frumos împachetat (importatorii):
in lista de ingrediente tradusă in limba română nu gasești nimic sub denumire de "E"(adică?codul),însă mai jos găsim vreo 4.
2.Problema cea mai mare este conținutul acidului citric de sinteză,mai pe românește E-330.
Este un aditiv controversat,însă la noi in țară permis.Se regăsește in foarte multe alimente si este foarte ușor confundabil cu acidul citric natural!
3.Rămâne sa alegem :efect oncogen sau inimă sănătoasă?Cu astfel de produse e clar ca nu beneficiem nici de una nici de alta,însă cu un consum moderat de grăsimi bune,sigur vom reuși. Chiar si cu un consum moderat de unt🙃
4.Margarina sau plasticul "Margot" a fost îmbogățită de-a lungul timpului cu tot soiul de coloranti,aromatizanți,vitamine sintetice, devenind unul dintre cele mai toxice produse alimentare inventate vreodată. Grasimile sintetice nu pot fi arse de organism,iar acestea se depun pe membrana celulelor sistemului imunitar,paralizandu-l prin depozitarea in țesuturi.Rezultatele pentru inimă,creier si circulația sangvina sunt dezastruoase.
5.Apelează cu incredere,dar cu moderație la sursele bune de grăsimi:nuci,semințe,uleiuri(in,masline,nuca etc).

Alege o alimentație echilibrată,evită alimentele procesate,mănâncă cât mai multe cruditati,alege o farfurie sănătoasă!


Comentarii

Postări populare