Putem manca "sanatos"?

          Aud zilnic in stanga si in dreapta multe sfaturi,stiri,idei despre cum ar trebui sa mancam mai sanatos,sa traim vesnic etc...
Nu are nimeni cheia longevitatii,cel putin din cate stiu si vad,insa alegerile pe care le facem zilnic,ne definesc modul in care ne ducem sanatatea pe picioare si felul in care vom imbatrani.Trecem peste atitudinea generala "ca oricum mor" si ca "mai bine imi traiesc viata in/din belsug"(depinde fiecare ce intelege prin asta) si mai bine deschidem ochii si urechile cand ni se spune "sa alegem sanatos".
     Nimic mai simplu:trebuie sa intelegem ca nu este deajuns sa combinam corect sau sa alegem la restaurant "somon cu garnitura de sparanghel".
Mai jos o sa fac o lista restransa,care te poate indruma spre o alimentatie mai corecta si mai sanatoasa.Sunt de acord ca in zilele noastre,cel putin in zonele urbanizate,este foarte greu,aproape imposibil sa mananci 100% corect si sanatos(corect se poate,,sanatos e mai greu),insa,important este sa elimini cat mai multe pericole:

1.Incep cu provenienta:mereu sustin acest lucru,ca nu este deajuns sa mancam un piept de pui hormonat si plin de antibiotice cu un broccoli din Olanda,crezand ca tocmai am ales o masa sanatoasa.La noi in tara,mereu se gaseste inafara orasului,la cativa km,daca pui o intrebare,o matusa,o bunica,o tanti,o cunostinta care are gainuse si pui in batatura.Mai nou sunt si producatori locali care va pot ajuta in acest sens.Trebuie doar sa dai un search pe google sau la rude:)Cand ai gasit sursa potrivita fa-ti un mic stoc in congelator.(recomand PlatFerma-un site care te poate ajuta foarte mult in identificarea producatorilor din zona ta-produse sanatoase,locale,ferme,etc...)

2.aprovizionarea este de fapt cea mai importanta parte in acest sens:
  • nu se fac cumparaturile in graba;
  • citeste mereu eticheta.Cu timpul o sa cunosti si o sa retii produsele care contin mai putini aditivi.Nu este necesar sa tii minte toate codurile aditivilor despre care tot povestim,important este sa eviti produsele care contin unul,doi sau mai multi.Alege raul cel mai mic daca nu ai de ales,sau mai bine renunta si cauta alt produs.
  • incearca sa cumperi de la producatori locali si la piata cauta tarabele galbene (acestea sunt de producator).
  • evita produsele rafinate si procesate.E simplu:decat o branza topita sau un cascaval(de multe ori este doar denumirea,in realitate este un amestec toxic de aditivi si substante inlocuitoare)mai bine iei o bucata de telemea de la tarani din piata.Sau faci ca mine,cand vezi turma de oi,cauti ciobanul,il abordezi,ii ceri frumos o branza buna si proaspata(contra cost evident) si sigur se rezolva:))Asta se intampla rar,dar si cand ai ocazia,nu o rata!nu se compara nimic cu o branza autentica si proaspata!
  • La paine,paste,orez este aceeiasi poveste:cu cat sunt mai albe,cu atat sunt mai rafinate.Alege intotdeauna alimentele integrale.Atentie,sunt multe etichete mincinoase,citeste ingredientele!Cautati brutariile locale,mai nou ne putem bucura de produse de inalta calitate(e drept la pret mai ridicat)De exemplu,in Brasov,puteti gasi paine cu maia la "Brutaria Mica" si "Doua Maini".Au niste produse excelente,integrale.O paine este in jur de 10 lei,insa trebuie sa intelegem ca mizam pe calitate,nu pe cantitate!
  • Ajungem la subiectul meu preferat:pestele.Mi se intampla des,in planurile nutritionale recomandate,sa sugerez peste romanesc si sa fiu intrebata de exemplu daca se poate inlocui somnul cu somonul.Poate nu as avea nimic impotriva daca ar fi somon salbatic,nu de acvacultura,dar si asa...de ce sa nu ne bucuram de ai nostri?ce,noi nu avem peste bun?ba chiar avem,si nu doar din acela cu oase multe si gust de mal.Si colac peste pupaza gasesti si multe sortimente pescuite sau de captura.Pe langa faptul ca ai ocazia sa alegi cand cumperi intre acvacultura si captura,sa iei mereu in calcul si distanta...nu vad sensul sa alegem specii de prin Tanzania(mai nou),salau de Nil etc...
  • evita conservele,alimentele congelate;
  • evita tot ce este la caserola,pungi de plastic,semipreparate;
  • alege mereu fructe si legume de sezon produse pe locul in care te-ai nascut(specifice tarii).
   Promit ca revin cu si mai multe informatii in articolele urmatoare referitoare la acest subiect,insa,as vrea sa mai specific un lucru extrem de important:oricat de mult ne-am stradui sa urmam toate indicatiile si sfaturile,sa nu uitam ca este esential ca masa sa se serveasca in liniste,cu calm,fara nervi sau furie💗

Comentarii

Postări populare