Copilul tau mananca chipsuri?


     Chipsurile de cartofi sunt nelipsite din mainile copiilor in parcuri, in scoli, la film, dupa o alergare pe terenul de fotbal, la petreceri. Pare o gustare inocenta, mai ales ca exista si varianta “la cuptor”, fara aditivi, conservanti, etc, insa nu este deloc asa, ci din contra poate produce multe efecte negative pentru sanatate.

Problema nr. 1 : cantitatea mare de grasimi
    Chipsurile de cartofi sunt felii subtiri ale caror continut de umiditate scade de la 80 % la 2 % ( aproximativ) prin procesul de prajire. Insa, prin acest proces, apare inevitabil o absorbtie considerabila de ulei, de aproximativ 35 %, cea mai mare parte fiind localizata pe suprafata chipsului. Cantitate de ulei patrunde in microstructura cartofului in timpul fazei de racire. 

Problema nr. 2: acrilamida
     Cu siguranta majoritatea ati auzit de acrilamida, o substanta nociva din alimente prajite, cafea, etc.
Aceasta este suspectata ca avand implicatii critice pentru sanatatea umana, grad ridicat carcinogen.
Acrilamida este generata de un aminoacid din cartof, asparagina, împreună cu glucoza din cartofi şi cu grăsimea .
     Cea mai mare cantitate de acrilamidă se descarcă în alimentele care conţin amidon. Aşa că sfatul specialiştilor este să consumi cat mai rar cartofi prăjiţi. O portie de chipsuri, cartofi prajiti contine pana la de 500 de ori mai multa acrilamida decat o cafea. Si alte alimentate gatite la temperaturi mai mari de 120 grade, prezinta un risc probabil.
     Mai mult decât atât, cercetări efectuate la Bradford Institute for Health Research în Marea Britanie au demonstrat că un consum excesiv de chipsuri de către femeile însărcinate dăunează fătului la fel de mult ca fumatul în timpul sarcinii. Acest efect nociv este produs tot de acrilamida, asociata cu alterări la nivelul ADN. Aceasta  provoacă o greutate mai mică a bebelușului, o circumferinţă mai mică a capului, ceea ce implică un risc mai mare de întârzieri în dezvoltarea sistemului nervos și o predispoziţie la boli cardiovasculare și diabet de tip 2.

Problema nr. 3: adictia
      Sarea pe care o conţin produce efectul „exploziei de gust", iar grăsimea, o senzaţie de gustos și săţios. La acestea se adaugă zaharurile și împreună fac ca, în mod instinctiv, să se declanșeze pofta și dorinţa de a mânca.  Toate acestea pot declansa centrii de recompensa din creier. Cu cat mananci mai mult, cu atat vei simti nevoia sa mananci si mai mult.
     O portie de chipsuri ( o punga de 30g) are acelasi efect asupra glucozei din sange, precum un pahar de cola, sau un pumn de jeleuri. Din pacate, de multe ori parintii nu constientizeaza pericolele ambalate in pungute mici si considera ca sunt doar niste “gustari nevinovate”. Insa pe langa acestea, de obicei vin in completare sucurile carbogazoase sau necarbogazoase, zaharul mascat sub diverse denumiri, ambalat sub forma de nectar, covrigii calzi facuti din premixuri de prafuri albe si rafinate, fara urme de nutrienti, snitelul bunicii prajit in ulei langa o portie zdravana de cartofi prajiti, ciocolata data drept recompensa pentru vreo nota buna si smartphone-ul.
    Pe termen lung, dietele bogate in carbohidrati cu absorbtie rapida si sedentarismul  pot contribui la obezitate, boli cardiovasculare, diabet, hipertensiune.

Solutii:

  • Introduceti in alimentatie  cat mai multe alimente crude;

  • Alegeti ca metoda de gatire  fierberea, coacerea la temperaturi joase, pentru cele care nu pot fi consumate crude (ex.: cartoful);

  • Evitati consumul de chipsuri din comert, cartofi prajiti, banana prajite.
      Cand vine vorba de poftele copiilor, este foarte usor sa blamam societatea, gradinita, scoala, parcul, insa pe noi, ca si parinti, nu trebuie sa ne impiedice absolut nimic sa gasim solutii si sa oferim o educatie alimentara inca din anii copilariei. Eu am ales sa fac chipsuri din mere cu scortisoara.


Ingrediente:

  • 4 mere

  • Un praf de scortisoara

Mod de preparare:
      Se taie merele in felii subtiri. Se condimenteaza cu scortisoara si se baga la cuptorul preincalzit la 90 grade, pentru 2 ore, cu ventilatia pornita. Se lasa la racit si se pot pastra saptamani intregi in borcane inchise ermetic.
     Rezolvi atat problema rontaitului cat si problema poftei de dulce, sunt extrem de gustoase!
     Poti deasemenea sa incerci  chipsuri din sfecla, telina, morcovi, cartofi dulci ( acestea pot fi folosite cu succes si in salate sau in supe creme).


Bibliografie:

Comentarii

Postări populare