Copilul tau mananca chipsuri?
Chipsurile de cartofi sunt nelipsite din mainile copiilor in parcuri, in scoli,
la film, dupa o alergare pe terenul de fotbal, la petreceri. Pare o gustare
inocenta, mai ales ca exista si varianta “la cuptor”, fara aditivi,
conservanti, etc, insa nu este deloc asa, ci din contra poate produce multe
efecte negative pentru sanatate.
Problema nr. 1 : cantitatea mare de grasimi
Chipsurile de cartofi sunt felii subtiri ale caror
continut de umiditate scade de la 80 % la 2 % ( aproximativ) prin procesul de
prajire. Insa, prin acest proces, apare inevitabil o absorbtie considerabila de
ulei, de aproximativ 35 %, cea mai mare parte fiind localizata pe suprafata
chipsului. Cantitate de ulei patrunde in microstructura cartofului in timpul
fazei de racire.
Problema nr. 2: acrilamida
Cu siguranta majoritatea ati auzit de acrilamida, o
substanta nociva din alimente prajite,
cafea, etc.
Aceasta este suspectata ca avand implicatii critice
pentru sanatatea umana, grad ridicat carcinogen.
Acrilamida este generata de un aminoacid din cartof,
asparagina, împreună cu glucoza din cartofi şi cu grăsimea .
Cea mai mare cantitate de acrilamidă se descarcă în
alimentele care conţin amidon. Aşa că sfatul specialiştilor este să consumi
cat mai rar cartofi prăjiţi. O portie de chipsuri, cartofi prajiti contine pana
la de 500 de ori mai multa acrilamida decat o cafea. Si alte alimentate gatite la
temperaturi mai mari de 120 grade, prezinta un risc probabil.
Mai mult decât atât, cercetări efectuate la Bradford
Institute for Health Research în Marea Britanie au demonstrat că un consum
excesiv de chipsuri de către femeile însărcinate dăunează fătului la fel de
mult ca fumatul în timpul sarcinii. Acest efect nociv este produs tot de
acrilamida, asociata cu alterări la nivelul ADN. Aceasta provoacă o greutate mai mică a bebelușului, o
circumferinţă mai mică a capului, ceea ce implică un risc mai mare de
întârzieri în dezvoltarea sistemului nervos și o predispoziţie la boli
cardiovasculare și diabet de tip 2.
Problema nr. 3: adictia
Sarea pe care o conţin produce efectul „exploziei de
gust", iar grăsimea, o senzaţie de gustos și săţios. La acestea se adaugă
zaharurile și împreună fac ca, în mod instinctiv, să se declanșeze pofta și
dorinţa de a mânca. Toate acestea pot
declansa centrii de recompensa din creier. Cu cat mananci mai mult, cu atat vei
simti nevoia sa mananci si mai mult.
O portie de chipsuri ( o punga de 30g) are acelasi efect
asupra glucozei din sange, precum un pahar de cola, sau un pumn de jeleuri. Din
pacate, de multe ori parintii nu constientizeaza pericolele ambalate in pungute
mici si considera ca sunt doar niste “gustari nevinovate”. Insa pe langa
acestea, de obicei vin in completare sucurile carbogazoase sau necarbogazoase,
zaharul mascat sub diverse denumiri, ambalat sub forma de nectar, covrigii
calzi facuti din premixuri de prafuri albe si rafinate, fara urme de nutrienti,
snitelul bunicii prajit in ulei langa o portie zdravana de cartofi prajiti,
ciocolata data drept recompensa pentru vreo nota buna si smartphone-ul.
Pe termen lung, dietele bogate in carbohidrati cu
absorbtie rapida si sedentarismul pot
contribui la obezitate, boli cardiovasculare, diabet, hipertensiune.
Solutii:
- Introduceti in alimentatie cat mai multe alimente crude;
- Alegeti ca metoda de gatire fierberea, coacerea la temperaturi joase, pentru cele care nu pot fi consumate crude (ex.: cartoful);
- Evitati consumul de chipsuri din comert, cartofi prajiti, banana prajite.
Cand vine
vorba de poftele copiilor, este foarte usor sa blamam societatea, gradinita,
scoala, parcul, insa pe noi, ca si parinti, nu trebuie sa ne impiedice absolut
nimic sa gasim solutii si sa oferim o educatie alimentara inca din anii
copilariei. Eu am ales sa fac chipsuri din mere cu scortisoara.
Ingrediente:
- 4 mere
- Un praf de scortisoara
Mod de preparare:
Se taie merele in felii subtiri. Se condimenteaza cu
scortisoara si se baga la cuptorul preincalzit la 90 grade, pentru 2 ore, cu
ventilatia pornita. Se lasa la racit si se pot pastra saptamani intregi in
borcane inchise ermetic.
Rezolvi atat problema rontaitului cat si problema poftei
de dulce, sunt extrem de gustoase!
Poti deasemenea sa incerci chipsuri din sfecla, telina, morcovi, cartofi
dulci ( acestea pot fi folosite cu succes si in salate sau in supe creme).
Bibliografie:
Comentarii
Trimiteți un comentariu